ROZMARING   morzsolt, őrölt
 

Leírás:
A Földközi-tenger mellékén vadon termő, nálunk kiskertekben nevelt, illatos, jellegzetes illatú fűszernövény. Örökzöld, bokorszerű növény, levelei rövidek, bőrszerűek, a fenyőtűhöz hasonlítanak. Az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak szent növényként tisztelték. A hűség és a megbízhatóság jelképe volt. A rozmaring gyantás, fűszeres ízű. Morzsolt levelének illata enyhén kámforra emlékeztető, keserű ízű. A mediterrán konyha klasszikus fűszere, de a közép-európai konyhában is kedvelik. Friss vagy szárított leveleit egyes leveseken és mártásokon kívül, főleg bárány-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint töltött húsételek ízesítésére használjuk. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni. Fürdővízbe öntött főzete illatosít és frissít. Nyugtatóan hat az idegekre és a keringésre. Kimerültségre, gyomorpanaszokra és fejfájásra is használhatjuk. Kenőcsként reuma, ideggyulladás és görcsök ellen alkalmazhatjuk.

 
  Használat:
Mártások, pástétomok, töltelékek, szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek, ecetes halak, gombás ételek, olaszos és franciás fogásokhoz. Fokhagymával és kakukkfűvel társítva roston sülteket, egyéb húsokat fűszerezünk vele, de kerül belőle gombás ételekbe, hagymás pácok és szószok illatosítására is.
 
  Receptek: