RÓMAI KÖMÉNY   egész, őrölt
 

Leírás:
A római kömény valószínűleg a Földközi-tenger keleti mellékéről vagy Egyiptomból származik. Az ókori rómaiak fekete bors helyett római köményből készítettek krémet, amelyet kenyérre kenve fogyasztottak. Az ősi egyiptomi sírokban mindig elhelyeztek egy köménnyel teli edényt, hogy elűzze a gonosz szellemeket. Kellemesen friss, csípős aromájú fűszer, íze kissé emlékeztet a kömény ízére. Főleg az arab, a távol-keleti, indiai és a latin-amerikai konyhában használják előszeretettel, de európában a kelet-európai német és osztrák konyha is sok köményt használ. Éppen úgy megtalálható a pikáns, mint az édes ételekben. Köménnyel fűszerezik a kenyérfélét, pl. a rozskenyeret, a régimódi brit magos kenyeret és a kekszeket. Régóta ízesítenek vele sajtot. Kolbászfélékbe is tesznek e magokból. Köményt használnak a Kümmel likőrbe, a skandinávok kedvenc Aquavit italába, de a ginbe és a snapszba is. A római kömény a garam masala és tandoori fűszerkeverékek elmaradhatatlan összetevője.

 
  Használat:
Arab, távol-keleti ételek ízesítésére. Rizses tálak, indiai chutney-k fűszerezésére. Sajtok és kolbászfélék ízesítésére.
 
  Receptek: