BORSIKAFŰ   morzsolt
 

Leírás:
Másnéven csombor. A Földközi-tenger keleti részén őshonos. Elterjedési területe egész Iránig húzódik. Már az ókori rómaiak is használták konyhai fűszernövényként, gyógyászati célokra és a nemi vágy fokozására. Afrodiziáló hatásáról középkori írásokban is említést tesznek, és a házastársi kötelesség teljesítéséhez ajánlották a fogyasztását. A borsikafű borsos aromájú, enyhén csípős, nagyon fűszeres illatú. Borsos aromája miatt a diétás konyhában a bors helyettesítésére is használják. Óvatosan alkalmazzuk, mivel erős aromája keserűvé teheti az ételt. A hüvelyesek főzésénél mindenképp használjunk belőle, mert csökkenti a felpuffadást.

 
  Használat:
Zsíros húsokhoz és halakhoz, laktató levesekhez, serpenyős burgonyához, krumpli- és babsalátához, paradicsomhoz, gombás és káposztás ételekhez illik. Kolbászfélék fűszerezésére is használható. Hurkát, savanyúságot, pecsenyéket, tojás-, gombaételeket, majonézt, mártásokat, salátákat, ecetes és vizes uborkát is szokás ízesíteni vele. Diétásoknak- akik a borstól el vannak tiltva-, javasolható, hogy ételeiket borsikafű, koriander, mustármag és egy kis csípős paprika keverékével fűszerezzék.
 
  Receptek:
Rakott kelbimbó kímélősebben