NIGELLA  
 

Leírás:
Fekete kömény. Eredetileg a Közép-Kelten és Dél-Európában őshonos, manapság elsősorban Indiában, Egyiptomban és törökországban termesztik. Szárnyalt levelű, kékesfehér virágú, 60 cm-re megnövő egynyári fűszernövény. Virágaiból tüszőtermések fejlődnek, amelyekben olajos, fekete vagy sötétbarna magvak ülnek. A magok csepp alakúak, és kicsit emlékeztetnek a szezámmagra. Linolsavat, olajsavakat és szaponinokat tartalmaznak. Illata alig van, aromája, kicsit hasonlít a majorannáéra, csak megőrölve vagy szétrágva érvényesül. Aromában gazdag íze egy kicsit kesernyés. A fekete kömény magas esszenciális telítetlenzsírsav-tartalma miatt szervezetünk biokémiai folyamataira pozitív hatást gyakorol.

 
  Használat:
Elsősorban a török, a keleti vagy az indiai konyha kedvelt fűszere. Fekete magja a lepénykenyér jellegzetes ízesítője. Ezenkívül zöldséges ételek, saláták, vegyes vágottak és chutney-k, valamint bárány és szárnyashúsok fűszerezésére használható.
 
  Receptek: