BORÓKABOGYÓ   egész, őrölt
 

Leírás:
A boróka egész Európában és Ázsia mérsékelt övi részén előfordul A bogyók fűszerező erejét az éghajlati viszonyok befolyásolják. minél több napfény éri őket, annál intenzívebb aromájúak. Hazánkban főleg a Kisalföldön és a Duna-Tisza-közén előforduló, örökzöld cserje. Második éves kékes-hamvas bevonatú termései szolgáltatják a kissé édes-kesernyésen zamatos, nagyon aromás, kissé csípős ízű fűszert. A vadhúsokjellegzetes fűszere. Elsősorban vaddisznó, őz, nyúl és vadgalamb pácolásánál használják, de birka-, marha- és disznóhúsból készült ételeket, valamint savanyú káposztát, vörös- és fehérkáposztát, valamint céklát is ízesíthetünk vele. Különleges zamata az alkoholos italokban is jól érvényesül. Például az angol ginnek is a borókabogyó adja a jellegzetes ízét. Szétnyomkodva, összetörve jobban érvényesül az aromája, de erős zamata miatt keveset használjunk belőle.

 
  Használat:
Savanyú káposztaételek, saláták, marinált halételek, vadpástétomok, páclevek ízesítésére való. Finoman fűszerezi a vadszárnyasokat, más vadhúsokat, de a sertést, bárányt, a sonkát és pástétomokban is kiváló. Néhány szem törött bogyót tehetünk a karácsonyi süteményekbe, a pudingokba. Jól illik az almához - az almás rétes, almatorta különösen finom ízt kap kevés törött bogyótól. A borókát gyakran használják babérlevéllel, fekete borssal, mustármaggal, fokhagymával, majoránnával vagy kakukkfűvel együtt.
 
  Receptek:
Jägermeister házilag
Ökorfarok pörkölt
Borjú becsinált