MEDVEHAGYMA   morzsolt, őrölt
 

Leírás:
A medvehagyma a többi hagymafélével rokon, a nyirkos, humuszban gazdag, árnyékos lomberdők táptalaját kedvelő növény. Kén-, mangán-, vas- és magnéziumtartalmú leveleinek alakja hasonlít a gyöngyvirágéra. A kéntartalmú anyagok a növény leveleinek gyűjtése vagy összeaprítása során felszabadulnak, és adják a növény fokhagymára hasonlító jellegzetes illatát. A medvehagyma a germánoknak köszönheti a nevét. Azt gondolták, hogy a medve képes erejét és termékenységét bizonyos növényeknek átadni, és az ember ezen erők birtokába juthat, ha fogyaszt e növényekből. A téli ínséges idők után a friss medehagymalevelek az egyhangú táblálkozás okozta vitaminhiány leküzdésében segítették az embereket. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.

 
  Használat:
Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel /pl. beré/ különleges ízhatású változatát adhatja.
 
  Receptek: