LEVENDULAVIRÁG  
 

Leírás:
A levendula a Földközi-tenger mellékének jellegzetes növénye. Már az ókori rómaiak is használták fürdővíz illatosítására vagy fejfájás csillapítására. Latin neve is a lavare, a mosni igéből eredeztethető. A szárított virágokat házaikban szétszórták, hogy felfrissítsék a légteret. A virágzatát gyűjtik, sötét, de meleg helyen szárítják. A szárított virágzat kellemesen kesernyés ízű. Fűszerként főként Dél-Európában használják. A levendulával egytálételeket, valamint hal- és húsféléket ízesíthetünk. Édességeknek is különleges ízt ad. A levendula a híres provance-i fűszerkeveréket alkotja. Gyógyászatban – az illóolaj tartalma miatt – bőrfertőtlenítésre, vérbőség előidézésére külsőleg, belgyógyászatban: idegrendszeri, bántalmak, bél- és gyomorgörcsök enyhítésére használják.

 
  Használat:
hallevesek, halételek, ürühúsok ízesítésére, fűszerező szószok alkotóeleme. (A Gyros vagy Savarma öntetének egyik alkotórésze). Fiatal, leveles, apróra vágott hajtásvége felhasználható (kis mennyiségben, erőteljes fűszerező hatása miatt) friss, vegyes (növényi) salátákban (gyengén ecetes, olívaolajos lében jön elő igazán az íze.)
 
  Receptek: