LESTYÁNLEVÉL   morzsolt
 

Leírás:
Feltehetően Közép-Ázsiából származik. Európában régóta ismerik, a Földközi-tenger mentén már az ókori rómaiak is termesztették, és ételeik ízesítésére használták. A középkori Magyarország népszerű fűszere volt. Erős ízű és illatú, zellerre emlékeztető növény, amelynek friss zöld leveleit és gyökerét egyaránt alkalmazzák. Külsőre a zellerhez hasonlítható, nagy termetű növény. Levesek, főzelékek intenzív, erős fűszere, amelyet még a konzerviparban is használnak. Az illata és aromája is hasonlóan intenzív, csak kicsit más. (Talán a zeller, a petrezselyem és a sárgarépa illatanyagainak keveréke.) Kellemes aromája miatt népszerű ételízesítő, főleg levesek, laktató egytálételek, savanyúságok és fűszerecetek fűszerezésére használják. Ízesítőszószok, ízesítőmártások alkotóeleme. Illóolajokat, cukrot, gumit és angelikasavat tartalmaz. intenzív aromája miatt használatánál legyünk óvatosak. A gyógyászatban vizelethajtó és emésztést segítő hatása miatt használják. Teakeverékeket és tinktúrákat is készítenek belőle.

 
  Használat:
Krumplilevesek, gulyások, saláták, mártások, diétás ételek fűszere. Levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták fűszerezésére is kiváló. Jól harmonizál a szurokfűvel, a fekete borssal és a kaporral.
 
  Receptek: