KÖMÉNYMAG   egész, őrölt
 

Leírás:
A kömény az egyik legrégebbi európai fűszernövény. Fűszeres aromájú, enyhén égető, citromra emlékeztető ízű, jellegzetesen erős illatú fűszer, amelyet igen sokrétűen alkalmaznak. Ha a magot őrlés előtt kissé megpirítjuk, a dióhoz hasonló íze lesz. Az erősen fűszerező konyhák szeretik, pl. az indiai, közép-keleti, észak-afrikai és a mexikói. A legtöbb indiai fűszer nélkülözhetetlen alkotórésze. A kömény története hosszú és izgalmas, az egyiptomiak már 5000 éve ismerték. A bibliában is szó esik a kömény bottal való csépeléséről, mely gyakorlatot a Földközi-tenger keleti vidékeinek eldugott tájain ma is követik. Az ókorban a kömény a kapzsiság és az aljasság jelképe volt, azonban különös módon a középkorra fordult a kocka, immár a hűség jelképének tekintették és úgy tartották, hogy a kömény megvéd a gonosz szellemektől. Észak-Németországban köménymaggal pálinkát is ízesítenek. A szeszt gabonából készítik és a kömény termésében található illóolajjal fűszerezik. A kömény régóta használt gyógynövény. Serkentőleg hat az emésztésre, és felfúvódás ellen is hatásos.

 
  Használat:
Levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek, ezen felül sós sütemények, szendvics-krémek, sajtok és kolbászfélék ízesítésére kiváló.
 
  Receptek: