BAZSALIKOM   morzsolt
 

Leírás:
Nagy, sötétzöld színű, ovális leveleket fejlesztő, 50 cm-re megnövő egynyári fűszernövény. Kellemes, jellegzetes, szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény. A basilicum görög eredetű szó, és azt jelenti hogy "királyi" ezért német nyelvterülten (néhol nálunk is) királyfűnek is nevezik. Indiában szent növényként tisztelik és vallási ceremóniáknál használják. Közép-Európában Nagy Károly császár révén terjedt el. Ő rendelte el a kolostorkertekben történő termesztését. Az olasz konyha klasszikus fűszere. A pesto, az insalata caprese, a pizza margherita elmaradhatatlan ízesítője. Főleg saláták, zöldséges ételek és öntetek fűszerezésére használják. Tároláskör különösen ügyeljünk arra, hogy fénytől óva, légmentesen legyen lezárva. A növény illata elűzi a legyeket is. Ha néhány bazsalikomlevelet vízbe áztatunk, és az italt megisszuk, hamarosan felfrissülünk. A levelek forrázata serkentőleg hat az emésztésre. A bazsalikomos illóolaj is jól használható frissítő hatású fürdőhöz.

 
  Használat:
Nagyon jól illik friss salátákhoz és paradicsomos ételekhez, babhoz, gombához. Mártások, pácok, eltett savanyúságok, erjesztett fűszerecetek kiváló ízesítője. A bazsalikom a fokhagymával együtt a klasszikus pesto-szósz alapja. Számtalan levesnek, főzeléknek, sülteknek, vagdaltnak, pecsenyének, paradicsomos, tök-, bab-, gomba-, és halételnek aromás összetevője.
 
  Receptek:
Kefíres lepény