KORIANDERMAG   egész, őrölt
 

Leírás:
Fűszeres, dióra emlékeztető aromájú fűszer a koriander termése. A szárazon pirított mag illata emlékeztet a narancs illatára, az őrölt mag kellemesen édeskés, de hamar elveszíti aromáját. Az indiai konyha elengedhetetlen fűszere, amelyet curryporokban, garam masalában és más fűszerkeverékekben használ. Éterikus olajokat tartalamaz, amelyek gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén használhatók és idegnyugtató hatásúak. Fogyasztását gyomorerősítőként is ajánlják. Az olaj elveszi a gyógyszerek, dohányáruk kellemetlen szagát. Használják parfümökben, likőrökben, ginfélékben.

 
  Használat:
Mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek (magja cukrozva, az ánizst helyettesíti). Egész koriandert tesznek a csirkéből, sertés-ből készült egytálételekbe és a savanyúságok pácleveibe is. Egész vagy őrölt koriandert használnak a különböző, de elsősorban zöldparadicsomból készült csatnikban is. A görögös fogásokhoz egész vagy durvára őrölt koriander való.
 
  Receptek: