KAPORLEVÉL   morzsolt
 

Leírás:
Feltehetően Elő-Ázsiából származó fűszer, amely a középkorban terjedt el Közép-Európában, ahol a szerzetesek kolostorkertekben termesztették. A magyar konyha jellegzetes fűszere, amelyet már eleink is használtak. Jellegzetes, általánosan ismert, össze nem téveszthető, átható nehéz aromáját illóolaj-tartalmától nyeri. Fűszerezéskor óvatosan, kis mennyiségben szabad használni, mert megkeserítheti az ételt. A kapor különösen Skandináviában, Oroszországban és Kanadában népszerű. Csípős, üde ízével a sokat nélkülözött nyári napfényt idézi a hűvösebb, északi vi-dékeken.

 
  Használat:
Mártások, savanyúságok, hal és rákételek nélkülözhetetlen fűszere. A magyar konyha népszerű fűszereként a tökfőzelék, a túrós lepény és a kovászos uborka elmaradhatatlan kísérője.
 
  Receptek: