KAKUKKFŰ   morzsolt, őrölt
 

Leírás:
A thymus szó a görög Thymonból származik, amelynek jelentése bátorság. A kakukkfüves fürdő a hiedelem szerint fokozta a római katonák erejét. Már az egyiptomiak is jól ismerték a növény fertőtlenítő- és tartósító hatását. A Földközi-tenger mellékéről származik. Örökzöld levélzetű, elfásodó, molyhos szárú, 40 cm-re megnövő félcserje, melynek apró levelei sötét- vagy szürkészöldek. A kakukkfű a napsütötte helyeket, a laza és jó vízáteresztő, lúgos talajt kedveli. Elég jól tűri a szélsőséges időjárást is, szépen nevelhető cserépben. A fűszeres, kicsit gyantás ízű, intenzív illatú kakukkfű elősegíti a zsírok lebontását. Ajánlják borban, lassan fővő ételekhez, vadhúsokhoz, kagylóhoz, baromfihoz. A népi gyógyászatban a felső légúti megbetegedések esetén javasolják. Ezenkívül lázcsillapító, nyugtató, zzadásgátrló és fertőtlenítő hatást tualjdonítanak neki. csökkenti az asztmás és az emésztési panaszokat, valamint a torokfájást.

 
  Használat:
Levesek, saláták, mártások, halak, vagdaltak, belsőségekből készült ételek, főzelékek, marha-, bárány- és birkasültek, kolbászfélék és vadas jellegű ételek ízesítője. (jól társítható petrezselyemmel és babérral)
 
  Receptek: