KARDAMOMMAG   egész, őrölt
 

Leírás:
A kardamom gyékényszerű, évelő, egyszikű növény, amely 1,5-2,5 métere nő meg. Halványsárgás-fehéres, lilás erezetű virágaiból fejlődnek a fűszerként használt apró, zöldes színű toktermések, amelyeket a harmadik évtől lehet gyűjteni. Egész évben figyelni kell a növény, mert folyamatosan érleli termését. A terméstokokat még "éretlenül" gyűjtik be, majd száraz helyen vagy napon szárítják. A termésben található magok adják a tulajdonképpeni fűszert, így azokat először benne hagyják a termésben, hogy ne vesszen el aromájuk. A kardamom nagyon finom, édeskésen csípős aromájú fűszer, amely utóízében a citrom-kámfor-bergamot keverékére emlékeztet. A forralt bor és a mézeskalács ízesítője lehet, a currykeverékek elmaradhatatlan összetevője. Megfelelő adagolásban süteményeket, különféle húsokat, savanyúságokat, heringet, kolbászféléket, pástétomokat, likőröket valamint whiskyt fűszereznek vele. Keleten kávé és tea ízesítésére használják. A beduinok kávéjának jellegzetes ízét a kardamom adja.

 
  Használat:
Kávé, tea ízesítésére (különösen chai készítésekor). Sütemények, különféle húsok, savanyúságok, hering, kolbászfélék, pástétomok és likőrök ízesítésére.
 
  Receptek: