GYÖMBÉR   egész, őrölt, vágott 2-3 mm
 

Leírás:
Sajátos illatú, csípős, kesernyés fűszernövény, amely tulajdonképpen a növény gyökere. Fűszerként hosszú, dicsőséges históriával rendelkezik. Feltehetőleg Dél- és Kelet- Ázsiából származik, először Kr. e. 500-ban említi írásaiban a nagy kínai filozófus - Konfuciusz. Arab kereskedők hozták Görögországba és Rómába, s igen valószínű, hogy a római hódítókkal került át Britanniába. Ha megkóstoljuk a frissen felvágott gyökeret, kissé a citromra emlékeztet és üdítően csípős. Állítólag a jamaicai gyömbér a legízletesebb. A friss gyökér igen kedvelt minden gyorsan pirított fogásban és currykben. Reszelt, aprított gyömbért tesznek pasztákba, párolt fogásokba, nyers salátákba. Savanyított vagy konzerv-gyömbért kínálnak étvágygerjesztőnek, ezt használják pikáns fogásokban is. Híres a gyömbérsör és a gyömbéres bor is. A kínai és a távol-keleti konyha alapfűszere. Illóolaját a parfümgyártásban hasznosítják. A gyömbér kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő. Zsíros ételek utáni telítettség érzésnél jó szolgáltatot tesz, ezért előszeretettel fűszereznek vele bizonyos nehezebben emészthető, zsírosabb sülteket.

 
  Használat:
Angolosan készített húsok, levesbe való gombócok és gyümölcsös ételek remek ízesítője, de cukrászkészítményeknél is használják. Mártások, sütemények, hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek. Minden húsféléhez - haltól a vadig - használatos. Páclevek szinte nélkülözhetetlen kelléke. Fontos különböző hagyományos nyugati tésztákhoz is, amilyen a gyömbérkalács, gyömbéres keksz, a német Pfefferkuchen.
 
  Receptek:
Finn mézes
Avokádó krémsajt saláta