GÖRÖGSZÉNAMAG   egész, őrölt
 

Leírás:
A görögszéna Mezopotámiából származik, de már az ókorban termesztették a Földközi-tenger mellékén is. Az ősi Egyiptomban balzsamozáshoz és füstölőkhöz használták. A görögök szarvasmarhát etettek vele. A rómaiak is takarmányként használták. Az egész növény igen aromás, curry illatú. Zamata csípős, akár az égetett cukoré. Görögszéna kivonatot tesznek a hamis juharszirupba és a mangócsatniba. Mivel magas fe-hérje tartalma van, India szegény vidékein ételként használják. Magját gyakran használják curryporokhoz, fűszeres halételekhez, curry ételekhez. A csíráztatott magokat salátakeverékekhez használhatjuk, vagy avokadóval, paradicsommal, sajttal keverve szendvicseket készíthetünk vele.

 
  Használat:
Az egyiptomi és az etióp konyhában különféle hal- és húsfélé, egytál- és zöldséges ételek fűszerezésére használják. Magjával az arabok kenyeret és aprósüteményeket szórnak meg, az indiai konyhában pedig a curry alkotórésze.
 
  Receptek:
Zöldbab leves marokkói zöldbabból