ÁNIZSMAG   egész, őrölt
 

Leírás:
A növény a mediterráneumban honos, de Közép-Európában és a világ más tájain, így nálunk is termesztik. Fűszerként való használatáról már az ókori Egyiptom területéről is vannak bizonyítékaink. Az ókori keleten fizetőeszköz is volt. Pannóniába a római katonák hozták be. A középkor kedvelt fűszere volt. A közönséges ánizs egyéves lágy szárú növény. Hazánk bármely területén termeszthető, a legtöbb talajon jól fejlődik. Melegigényes növény, szaporítása magról történik, március közepén-végén 40 cm-es sortávolságra vetik. A beérett termést júliustól lehet begyűjteni. Jellegzetes illatú, édes aromájú mag. Étvágyjavító, emésztést elősegítő, vértisztító; felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni teakeverékek alkotója. A gyermekgyógyászatban szélhajtóként alkalmazzák.

 
  Használat:
Főzelékfélék (káposzta, tök, cékla, sárgarépa) ízesítésére. Vadas ételek, mártások ízét előnyösen érdekessé tehetjük egy parányi ánizzsal. Gyümölcskompótok, gyümölcsrizs, édes rizs, sütemények, édességek fűszere.
 
  Receptek:
Ánizsos teasütemény
Ánizsos sajtkrémmel töltött pulykamell